ETEN EN DRINKEN IN SAN GIMIGNANO

Olijfolie 

Eten en drinken in San Gimignano is authentiek. De goudgroene olijfolie uit Toscane wordt beschouwd als één van de allerbeste. De Toscaanse olijfolie smaakt, als hij jong is, nog een beetje bitter, maar ontwikkelt al snel het karakteristieke fruitige aroma. 

Olijfboomgaarden 

Frantoio, Leccino, Moraiolo, Pendolino zijn de belangrijkste olijfsoorten. Van oudsher zag je meestal gemengde aanplant van olijven en druiven. Echter, na een strenge vorstperiode, die veel oude olijfbomen vernielde, heeft men in hoog tempo grote olijfboomgaarden aangelegd. 

Witlof 

Als ode aan de olie en de veelheid van verse groenten wordt in de Toscaanse keuken vaak een Pinzimonio als antipasto geserveerd. Een rauwkostschotel bestaande uit diverse verse, jonge groenten zoals bleekselderijstengels, venkel, radijsjes, paprika en witlof. 

Panforte 

Dit is een grove salami van mager vlees uit Firenze die op smaak is gebracht met venkelzaadjes. Sopressata of coppa di testa is een worst samengesteld uit onbruikbare stukken vlees. In Siena wordt deze salami op dezelfde manier gekruid als de zoete panforte. Met kruidnagels, koriander, zwarte peper, nootmuskaat en kaneel. 

Restaurant La Mangiatoia 

De chingiale, wild zwijn, dat in de uitgestrekte bossen leeft, wordt veelvuldig verwerkt in prosciutti en salami. Restaurant La Mangiatoia aan de Via Mainardi is een aanrader om de gastronomie van San Gimignano te ontdekken. Eten en drinken in San Gimignano is wel tijdrovend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *